Meer eiwitinname dankzij zes keer per dag kleine gerechten

Eerste resultaten onderzoek voedingsconcept FoodforCare.

Alle patiënten in het Radboudumc krijgen zes keer per dag kleine gerechten. Uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s blijkt nu dat zij hierdoor o.a. meer eiwitten binnen krijgen en beter in hun energiebehoefte worden voorzien dan wanneer ze de traditionele drie maaltijden per dag krijgen. De resultaten verschijnen vandaag in Clinical Nutrition.
Sinds vorig jaar krijgen alle patiënten in het Radboudumc hun maaltijden via het FoodforCare maaltijdconcept: zes keer per dag (in plaats van drie keer per dag) gaan voedingsassistenten met kleine gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de samenstelling en kiest zelf wat hij wil eten. Het assortiment bestaat uit een zeer breed aanbod verse, eiwitrijke gerechten die aantrekkelijk worden gepresenteerd.
Eerder onderzoek wees uit dat bij een ziekenhuisopname in Nederland 2% tot 38% van de patiënten ondervoed is. Het is daarom erg belangrijk dat het eten in het ziekenhuis voldoende eiwit en energie bevat, omdat dit bij kan dragen aan een betere gezondheidstoestand van patiënten.

lees verder op de website van Radboudumc