Persbericht: CbusineZ richt zich op personeelstekort in de zorg door middel van participatie in Freddify

5 februari 2019

Freddify helpt zorgorganisaties met het terugdringen van het personeelstekort door zij-instromers (mensen buiten de zorg) te vinden en testen op geschiktheid via haar data gedreven ‘Geschikt voor Zorg-test’. Door de focus te leggen op zij-instromers wordt het personeelstekort in de zorg structureel aangepakt.

CbusineZ wil met haar participaties een bijdrage leveren aan het terugdringen van het personeelstekort. Het personeelstekort brengt zowel de kwaliteit als de continuïteit van de zorg in Nederland in het geding. In recent onderzoek van V&VN geeft 64% van de verpleegkundigen en verzorgenden aan dat de veiligheid van de patiënt soms in gevaar is. Tevens nemen wachtlijsten in de zorg toe doordat organisaties bedden sluiten of een patiëntenstop invoeren om het personeelstekort het hoofd te bieden.

Vanwege deze problematiek gaat CbusineZ een partnership aan met Freddify. Freddify zoekt zij-instromers (mensen buiten de zorg) voor zorgorganisaties die hun vacatures niet via reguliere instroom kunnen vervullen.

Freddify is de organisatie achter de “Geschikt voor Zorg” test. Deze test is inmiddels door meer dan duizend mensen buiten de zorg gemaakt om te ontdekken of ze een zorghart hebben. Freddify vergelijkt de drijfveren en persoonlijkheid van de deelnemer met die van zorgmedewerkers. Daarmee voorspellen zij hoe gelukkig iemand kan worden van het werk in de zorg. Is iemand een goede match? Dan zoekt Freddify een passende zorgorganisatie voor die kandidaat. Freddify ontwikkelt ook “Match op Maat” testen die specifiek kijken hoe goed iemand past bij een bepaalde zorgorganisatie. Dit doen zij onder andere voor het grote Amsterdamse Cordaan.

De missie van Freddify is 6000 geschikte zij-instromers te hebben geplaatst in 2022. Dit sluit aan bij de doelstellingen van CbusineZ. Freek van Gerwen, investment manager bij CbusineZ: “Naast de ambitie van Freddify past hun data-gedreven aanpak erg bij ons. Freddify kan, vanwege haar grote hoeveelheid anonieme data over mensen in de zorg én over zij-instromers, onderbouwd voorspellen welke zij-instromers geschikt zijn voor welke zorg. Dit inzicht is nodig om geschikte zij-instromers te vinden en uitval onder zij-instromers terug te dringen. Op deze wijze wordt een duurzame oplossing gevonden voor het tekort”.

Freddify wil deze investering inzetten om “geen enkele geschikte zij-instromer meer te verliezen”, volgens Ayla Kok, de oprichter van Freddify. Kok: “Daarvoor investeren we in de nauwkeurigheid van de matches die we maken. We willen iedereen laten zien welke zorgsector en rol het beste bij ze past. Als jij niet past bij de ouderenzorg of daar weg wilt, kan je misschien wél gelukkig worden in de GGZ. Daarnaast hebben we innovatieve zorgorganisaties nodig om zich bij ons aan te sluiten. Op dit moment moeten we nog te vaak geschikte zij-instromers teleurstellen vanwege eisen van zorgorganisaties, die niets te maken hebben met iemands capaciteit om te zorgen. Dat is zo zonde als het ‘vijf voor twaalf’ is qua werkdruk en veiligheid in de zorg. Wij gaan de komende jaren zoveel mogelijk organisaties overtuigen het zorghart centraal te zetten.”