Slimme echo voor stellen diagnose prostaatkanker

18 januari 2021

CbusineZ gaat samen met een groep investeerders investeren in de startup Angiogenesis Analytics. Die heeft een methode ontwikkeld om met echografische beelden in combinatie met Artificial Intelligence (AI) prostaatkanker vast te stellen.

 

De slimme software, genaamd PCaVision, is het resultaat van jarenlang universitair onderzoek. De techniek maakt gebruik van standaard echografische beelden van de prostaat. Met behulp van AI worden deze beelden verrijkt, waardoor het mogelijk is om de prostaatkanker te detecteren en lokaliseren. De techniek kan ingezet worden door de uroloog zelf en de uitslag is direct bekend.

Met de participatie van deze groep investeerders verwacht Angiogenesis Analytics binnen vier jaar een gevalideerde oplossing op de markt te kunnen brengen. “Met deze investering kunnen we de algoritmes doorontwikkelen, klinische studies gaan uitvoeren en certificering aanvragen voor de Europese markt”, zegt Mark Bloemendaal, CEO van Angiogenesis Analytics.

 

Meest voorkomende kanker bij mannen

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Eén op de zeven mannen krijgt in zijn leven te maken met prostaatkanker. In Nederland wordt jaarlijks bij 40.000 mannen prostaatkanker verdacht en bij meer dan 13.000 mannen wordt de uiteindelijke diagnose gesteld. Een snelle diagnose en inzet van de juiste passende behandeling is belangrijk voor overlevingskansen en kwaliteit van leven.

Om de ontwikkeling, validatie en implementatie te bespoedigen wordt gebouwd aan een consortium van marktpartijen die het succes kunnen vergroten, waaronder klinische partners, technische partners, en beleidsbepalers. “Met CbusineZ halen we een waardevolle partner aan boord die ons helpt met het realiseren van onze ambitie. Samen met onze founders TU/e en NLC en overige partners vormen zij een krachtig consortium dat ondersteuning biedt in alle fases van de ontwikkeling”, aldus Bloemendaal.

CbusineZ hoopt met deze investering de prostaatkankerzorg in Nederland te verbeteren. “Wij zijn erg enthousiast over deze samenwerking. Met behulp van deze techniek zijn we in Nederland in staat om betere en efficiëntere prostaatzorg te leveren,” zegt Rogier van der Hooft, Raad van Bestuur van CbusineZ.

 

Over Angiogenesis Analytics

Angiogenegis Analytics is een softwarebedrijf gevestigd in Den Bosch dat Artificial Intelligence inzet om een diagnose te stellen voor verschillende vormen van kanker met behulp van ultrasound. Het eerste product, PCaVision, is gericht op de diagnose van prostaatkanker. Angiogenesis Analytics is opgericht in 2018 door de TU/e en NLC – the European Healthtech Venture Builder.

 

Over CbusineZ

CbusineZ is een participatiemaatschappij, gelieerd aan zorgverzekeraar CZ, met als doel om waardevolle innovaties in de zorg te realiseren en te versnellen. CbusineZ investeert in jonge innovatieve bedrijven die de potentie hebben om een grote impact in de zorg te creëren. In de afgelopen 20 jaar heeft CbusineZ meer dan 30 innovatieve bedrijven ondersteund.