Terugblik – Symposium Samen Beslissen: Zo doe je dat!

12 december 2017

Van persoonlijk verhaal tot visionair vergezicht: met veel vaart en enthousiasme kwamen ze allemaal voorbij tijdens het symposium ‘Samen Beslissen: zó doe je dat’. De bijeenkomst, die door een kleine 120 mensen werd bezocht, werd afgesloten met de presentatie van het boek ‘Samen Beslissen: waarom moeilijk doen als het samen kan?’ 

De voordracht van prof. dr. Jan Kremer, gynaecoloog en hoogleraar patiëntgerichte innovatie aan het Radboudumc, ging over kwaliteit. Hij signaleerde er drie trends in. Een daarvan is dat kwaliteit gaat differentiëren. De zorg in ziekenhuizen bestaat nu uit advies, behandeling en begeleiding. Voor ieder van deze onderdelen zijn andere vaardigheden nodig. Kremer zei te verwachten dat in het ziekenhuis van de toekomst vrijwel uitsluitend zal worden behandeld. Het adviseren, waarin Samen Beslissen een grote rol speelt, zal buiten het ziekenhuis plaatsvinden, bijvoorbeeld met behulp van een videoconsult. Ook het begeleiden zal niet tussen de ziekenhuismuren plaatsvinden, maar in allerlei samenwerkingsverbanden daarbuiten.

 

Drs. Michiel Hageman, arts en mede-oprichter van PATIENT+ (mede-organisator van het symposium), liet aan de hand van onderzoeksresultaten zien van hoeveel – of beter gezegd: hoe weinig – medisch handelen wetenschappelijk is bewezen dat het nut heeft. Uit onderzoek blijkt ook dat artsen bij onvoldoende bewijs eerder geneigd zijn een beslissing te nemen vanuit hun eigen perspectief dan vanuit de patiënt. Keuzehulpen kunnen patiënten hierin ondersteunen. Hij legde vervolgens uit hoe die van PATIENT+ tot stand komen en wat ze inhouden.

Lees meer op de website van PATIENT+